Tactarea dirijorala

„Nu spectacolul mainilor care brazdeaza aerul face valoarea unui dirijor, ci felul cum stie sa lucreze corul, sa cizeleze, si sa organizeze materialul sonor” D.D.Botez

Ceea ce trebuie sa stie un dirijor am discutat in Cursul complet – Lectii de zbor. Este totusi destul de important ca acesta sa se deprinda cu o miscare frumoasa a mainilor in concert, insa fara simtul artistic si al organizarii, aceasta calitate de „decor” nu face multe parale. Astfel dar, voi prezenta in continuare cateva notiuni de tactare. Precizez insa ca ele nu sunt fixe. Sunt doar orientative lasand la fantezia dirijorului sa completeze el miscarile dintre timpii tactati.

Inceputul piesei

Exista cateva faze in tactarea inceputului. Primul punct se mumeste „pregatire” sau „avertizare”.

Cand mainile sunt in pozitia de inceput. Urmeaza apoi „avantul”

Miscarea mainilor care determina alimentarea plamanilor cu aer a coristilor si apoi
„Reculul”

punctul in care se da startul pentru primul sunet si cuvant al piesei. Acesta trebuie sa fie clar,
convingator incat toti coristii sa poata ataca nota de inceput in acelasi timp.

Tactarea propriuzisa.

Dupa cum bine se stie, masurile au o tactare anume:
(exemplele sunt pentru mana stanga)

Insa in arta dirijorala nu se vor tacta asa. E bine a se retine ca timpii accentuati ai masurilor trebuiesc tactati pentru a conduce corul. De exemplu, in masura de 2/2 accentul cade pe primul timp iar al doilea este neaccentuat. In ¾ accentul cade pe primul si al treilea timp iar in 4/4 este pe timpul 1 si 3. In masurile compuse de 6/8,2/8,3/8 etc se divizeaza masurile din care provin si astfel accentele cad corespunzator. Ca schema pentru tactarea artistica redau cele 3 masuri principale 2/2 – 3/4 – 4


Finalul de piesa implica o incheiere a mainilor care sa confere gratie si echilibru. Din punctul ce incheie masura tactata, se da drumul mainilor in jos ca si cum s-ar fi lovit de un arc revin la pozitia de avertizare. Dupa ce corul s-a oprit, atunci poate cobora si dirijorul mainile.

Pozita dirijorului

Trebuie sa fie demna, dreapta, sprijinindu-se pe varful picioarelor iar mainile sa mearga paralel cu corpul, nu aruncate in stanga si in dreapta. Ele se vor apropia, insa nu se vor incrucisa.
– In timpul tactarii, DOAR mainile se misca nu si trupul. Aplecari ale trupului in stanga sau dreapta, in fata sau spate sunt inestetice si nu pot fi acceptate.
– Nu se admite indoirea genunchilor in timpul tactarii iar mimica fetei trebuie sa exprime simtamantul tau launtric pentru piesa.
– In timpul tactarii trebuie a se misca doar antebratul si mainile de la poignet, nu bratul. Miscarile trebuie facut din cot si din umar. Acestea din urma se fac doar in cazuri cand se cere largo sau miscarile mainii efectueaza pozitii inalte. Miscare din umar se va face totdauna pe directia sus-jos si niciodata stanga-dreapta.
– Elanul trebuie exprimat tot din umar ridicand bratele in asa fel incat palmele sa fie cu putin mai sus decat capul.
– In cazul in care dirijorul urmareste piesa pe partitura, cand trebuie sa dea pagina, continua cu mana drapata tactarea si da pagina cu stanga.
– Se vor face miscari acasa, in oglinda pentru a verifica tactarea, astfel incat deprinderile tactarii sa ofere spectacol publicului.
– Daca se are in vedere faptul ca mainile sunt doar instrumente pentru conducerea corului, orice dirijor care indeplineste conditiile din capitolele precedente nu are de ce a se teme in tactare. Aceasta va veni de la sine.

* * *
Pentru o pregatire temeinca de esenta
Descarca cursul complet
„Lectii de zbor” –
Material pentru pregatirea dirijorilor de cor.





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *