Nu e greu, dar trebuie acordat o mare atentie concursului. Acum ti se va evalua oficial valoarea si trebuie sa stii ca nu esti singurul pregatit. Toti ceilalti s-au pregatit si ei, si toti vor sa fie pe primul loc. Pentru aceasta pregatire, reciteste din nou fazele – INCUBATIA si PUII. Sunt aceleasi si in concurs doar ca se va adauga cativa factori.
In urma cotarii punctajului oferit de juriu s-ar putea sa fii nemultumit. Totusi valoarea artistica nu se opreste aici.
Continua. Cand tu, pe locul 2, 3, 5, 10 pari a fi infrant, mergi si felicita pe cei – cel din primul loc. E o dovada de demnitate si nu pastra un gust amar. Tinteste inainte spre mai bine pentru ca acest concurs nu se da o data in viata. El este doar examenul in care iti poti evalua puterea in functie de ceilalti. Aceasta trebuie sa te oteleasca si sa lupti in continuare pentru o performanta mai buna. Iar daca se intampla sa iesi pe locul I nu inseamna ca esti cel mai bun.
Aceia nu s-au prezentat inca. Daca te vei opri aici vei constata ca altii au luat-o inainte. Telul tau trebuie sa fie totdeauna : „ MAI SUS, MAI BUN, MEREU MAI SUS”.
Nu vreau sa se inteleaga de aici ca raportez arta la un nivelul unor jocuri olimpice. Nu. Insa ce vreau sa scot in evidenta este faptul ca nu trebuie sa fii multumit cu o arta mediocra.
In astfel de ocazii poti sa vezi la ce stadiu te afli. Si ori faci arta adevarta, ori nu faci nimic. Considerand ca cele cateva notiuni amintite vor fi de ajutor pentru o posibila „stea”, ma voi opri aici cu prezentarea esentiala a calitatilor unui dirijor.
Exercitii pentru acordajul corului
Exercitiile de mai jos fac subiectul unor „medicamente” pentru tratarea corului. Inainte de a le prezenta, as vrea sa citez aici cateva cuvinte din seminarul „Oceanul fara margini”. Aceste indicatii sunt valabile in mod special pentru cei care vor sa-si insuseasca un suflu si o sustinere buna. Ele se pot face cu fiecare exercitiu ce va fi prezentat mai jos.
3 – Exercitii
a) – In fiecare dimineata urcati treptat pana la cea mai inalta nota posibila, intonand clar, tonal si timbral notele, in special cele inalte. Reluati exercitiul si in scara coboratoare pana la cele mai grave note.
EXPLICATIE: Dimineata coardele vocale sunt fragile; exersand dimineata in primele 2 ore de la trezire, calitatea dvs vocala va deveni mai profunda, cu intindere vasta, exactitate si timbru.
RECOMAND – Aceste vocalize sa fie insotite de un instrument cu acordaj fix (Pian, Orga, Acordeon)
b) – Pregatiti o greutate de 2 kg. De preferat sa fie cat mai plata ptr a sta pe tot abdomenul. Apoi intindeti-va pe podea cu fata in sus. Asezati greutatea pe abdomen si respirati. Astfel, la inspirare aerul intrat in diafragma sa poata ridica greutatea si la expirare sa se lase jos. Faceti acest exercitiu zilnic facand cel putin 15-20 respiratii in acest mod. Cu timpul, greutatea si respiratiile vor creste treptat.
EXPLICATIE – I) In acest mod va controlati respiratia si veti constata ca si in timpul liber veti respira corect, nu doar in jumatate de plaman. Astfel de respiratie umple tot plamanul cu aer.
II) Muschiul diafragm se dezvolta , si astfel veti putea sustine frazele muzicale dificile.
Gimnastica respiratorie
Faza I – Respiratii normale
Faza II
a)Respiratii adanci
b) – Respiratii scurte
Faza III – Respiratii diafragmale
Faza IV – Respiratii costo-diafragmale
Faza V – Pregatire pentru stacato
ATENTIE : Exercitiile vor fi esalonate in timp si executate unul cate unul.
Intonatia corecta
Exercitii pentru exactitate.
Studiul tonurilor si semitonurilor din gama Do.
Nuante
Probleme de virtuozitate
Exercitiu pentru Ritmica, Agogica, Dinamica,Nuante
Descarca cursul complet
„Lectii de zbor” –
Material pentru pregatirea dirijorilor de cor.
Pingback:Repetitia de cor | Muzica sufletului