Frumosul din noi

Priviti aceste imagini. Ce va transmit ele? Ce intelegeti din acestea?

dualitate

Este evident faptul ca dualitatea reprezinta un factor al echilibrului, al armonizarii si al perfectiunii.
Urmatoarele imagini ce mesaj va transmit?

violenta

Dar acestea?

frumosul

Am ales aceste imagini pentru inceput, deoarece o imagine face cat o mie de cuvinte.
Observam ca in permanenta ne aflam pe un taram al dualitatii, al binelui si raului al Frumosului si al Uratului, al adevarului si al minciunii ala Plusului si minusului.

Reactionam negativ la un process distructiv si pozitiv la un proces creativ. Si totusi nu intotdeauna distructivul inseamna rau, si nici creativul nu inseamna bine.

Acceptam un fapt sau nu il acceptam, in functie de nevoia interioara proprie si nu datorita factorilor externi, precum educatia.

OSHO – un mare maestru Taoist spunea ca in TAO NU EXSTA DUALITATE. Practic, pentru a beneficia de efectul taoismului este necesara RENUNTAREA LA DUALITATE.
„Sexul nu este inferior şi samadhi-ul nu este superior.Samadhi-ul şi sexul sunt ambele expresii ale aceleiaşi energii. Nu este nimic lăudabil la samadhi şi nu este nimic condamnabil în sex. Acceptarea în Tao este totală,absolută. Nu este nimic greşit cu corpul şi nu este nimic frumos la spirit –ambele sunt frumoase. Diavolul şi Dumnezeu sunt una în Tao, raiul şi iadul sunt una în Tao, bine şi răul sunt una în Tao – este cea mai măreaţă înţelegere nonduală. „– spunea OSHO

Nu vreau sa vorbesc acum nici despre OSHO nici despre TAOISM nici despre sex. Am facut doar o paranteza pentru ca tot veni vorba de dualitate, de forte aparent opuse.

Un lucru esential pentru armonizarea interioara este renuntarea la dualitate si integrarea opuselor.

Daca acum v-as intreba pe fiecare ce preferati in viata voastra, binele sau raul, frumosul sau uratul, adevarul sau minciuna… aproape ca as castiga pariul pe ceea ce veti raspunde.
DE CE?.. pentru ca asa cum suntem noi astazi, coborati in materie tanjim dupa ceea ce am pierdut si practic, ne cautam echilibrul.

Deaceea sunteti aici, deaceea ati ales sa dati curs invitatiei pentru ca undeva, in camarutele interioare ale dvs, simtiti nevoia echilibrarii.
Si pentru aceasta, va invit sa descoperim impreuna

FRUMOSUL DIN NOI

Inainte de a face acest lucru vreau sa va invit a va elibera de vibratiile personale inferioare si sa pasim cu totii pe un taram al vibratiilor superioare colective unindu-ne intr-un cantec colectiv.

Acum pentru ca ne-am armonizat impreuna, haideti sa descoperim cele 8 elemente ale frumosulului.

Ce este frumosul?

Dincolo de orice definitie lexiconica am sintetizat frumosul in opt factori ce se afla in interiorul fiecaruia dintre noi, intr-o masura mai mare sau mai mica. Dar cu siguranta el se afla acolo.
Primul element al frumosului l-am numit

FERICIRE

Un batran razboinic sioux, avea 8 cai minunati. Intr-o noapte cu furtuna puternica au fugit toti.
Ceilalati razbonici au venit sa il consoleze:
– Ne pare rau pentru pierderea ta. Cred ca esti tare mahnit si furios ca ti-ai pierdut caii.
– De ce? A intrebat razboinicul/
– Pentru ca ti-ai pierdut toata averea. Acum nu mai ai nimic, au raspuns ei
– De unde stiti? A intrebat razboinicul.
In ziua urmatoare, cei 8 cai s-au intors aducand cu ei alti doisprezece armasari. Razboinicii s-au intors si au anuntat bucurosi ca batranul trebuie sa fie foarte fericit.
– De ce? A intrebat el.
– Pentru ca acum esti mai bogat ca inainte , au raspuns ei.
– De unde stiti? A zis el iar
In dimineata urmatoare, fiul cel mic al razboinicului s-a trezit devreme pentru a dresa caii cei noi. A fost aruncat din sa si si-a rupt ambele picioare. Razboinicii au venit, inca o data si au vorbit despre cat de furios trebuia sa se simta batranul din cauza acestei nefericiri.
– De unde stiti? A intrebat iar razboinicul.
Au trecut doua saptamani. Apoi, capetenia a anuntat ca toti barbatii si tinerii capabili trebuiau sa se alature unui grup de luptatori pentru a se razboi cu un trib invecinat. Lakota a suferit o mare infrangere caci multi barbati si tineri au fost omorati. Cand luptatorii s-au intors i-au spus batranului razboinic cat de norocos este ca fiul sau este in viata, chiar daca are piciorele rupte. Altfel, ar fi putut fi ucis in batalie.
– De unde stiti? A intrebat batranul razboinic.

Fericirea nu este o destinatie, un punct care odata atins reprezinta o implinire.
Ci ea este O STARE, o capacitate de a te mentine echilibrat in orice situatie ai fi.

Al doilea element al frumosului l-am numit

RABDARE

O familie de țestoase a plecat la picnic, astfel au plecat la drum în căutarea unui loc potrivit. În al doilea an de călătorie, în sfârșit, l-au găsit. Timp de șase luni au curățat locul, apoi au despachetat coșul cu mâncare și au aranjat masa. După ce au făcut toate acestea au descoperit că uitaseră sarea. Un picnic fără sare ar fi fost un dezastru, au concluzionat cu toții.
După o lungă discuție, cel mai tânăr dintre copiii familiei de țestoase a fost ales să se întoarcă acasă după sare. Neavând încotro, a acceptat să meargă după sare dar cu o condiție: nimeni să nu mănânce până când nu se va întoarce și el. Familia a fost de acord, așa că țestoasa a luat-o la drum.
Au trecut trei ani și țestoasa nu se întoarse încă; cinci ani, șase ani, iar în al șaptelea an de absență, cea mai vârstnică dintre țestoase nu a mai putut răbda foamea. Astfel a anunțat că va începe să mănânce și și-a desfăcut un sandwich. În acel moment, țestoasa trimisă după sare a scos repede capul de după un copac și a început să strige:
– Vedeți! Știam eu că nu veți aștepta! Acum nu mă mai duc după sare!

Cand ne referim la rabdare, vedem atat latura temporara, cat si cea emotionala. Acestea doua sunt strans legate una de cealalta deoarece impulsul de a reactiona violent la o provocare dispare rapid daca il trecem prin filtrul “timp”. Astfel, cele 5-10 secunde de interiorizare si frana pusa impulsului de a reactiona, te scapa de multe evenimente neplacute.
Eram odata la o intalnire de lucru cu o echipa ce aveam de pregatit o tabara. Pentru ca fiecare dintre noi era mai idiot decat celalalt, varsam idei pe banda rulanta semanand impresia ca ideea mea este cea mai buna intrecand-o in valoare pe cea a colegului. Se iscase cumva o tensiune din cauza mult incinsei tarate din noi, moment in care un alt membru al grupului, o tipa si psiholog de meserie striga odata tare sa ne acopere STOOOOP. Toti am incremenit. Urmatorul cuvand al ei a fost: “ Va rog sa numarati fiecare in gand pana la 15.”
Ne-am conformat. Dupa cele 15 secunde.. numerate.. gata… totul trecuse. Ne calmasem toti.
Incepe chiar de azi acest exercitiu. Inainte de a reactiona la o provocare, numara 10-15 secunde, apoi poti sa raspunzi.

Al treilea element al frumosului l-am numit
UMILINTA

Un turist întrebă odată un localnic bătrân: „ Au existat oameni mari care s-au născut în localitatea dumneavoastră ?” „ Nu domnule, ci numai prunci” , a răspuns bătrânul.
Orice lucru se învaţă. Pentru aceasta este nevoie de timp, de efort si mai ales de perseverenţă si răbdare. Oamenii mari ajung astfel după mulţi ani de crestere.

Malcolm Forbes Colectionar si Publicist American – povesteste o intamplare legata de valoarea umilintei
O femeie imbracata intr-o rochie decolorata de bumbac in dungi, impreuna cu sotul ei, imbracat intr-un costum “obosit”, au coborat din trenul de Boston si, dupa o scurta calatorie, au intrat timizi, fara programare, in anticamera biroului presedintelui Universitatii Harvard.
La vederea lor, secretara putea jura ca astfel de oameni crescuti parca in padure nu au ce cauta la Harvard, nici macar la Cambridge.
– “Am dori sa stam de vorba cu Presedintele” spuse barbatul pe o voce scazuta.
– “E foarte ocupat ” i-a aruncat secretara peste umar.
– “Nu-i nimic,” spuse femeia, „o sa asteptam.”
Ore in sir secretara i-a ignorat sperand ca in final cei doi se vor plictisi si vor pleca.
Dar ei nu s-au plictisit si intr-un final seceretara a decis sa-l informeze pe presedinte despre prezenta si dorinta celor doi, chiar daca avea dupa aceea sa regrete ca a facut-o.
“Poate daca o sa stati de vorba cateva minunte cu ei, vor pleca” i-a spus secretara presedintelui.
Presedintele a oftat a exasperare si a admis sa stea de vorba cateva minute cu ei. Cineva atat de important ca el, nu avea timp de pierdut cu astfel de oameni simpli, iar prezenta lor in biroul lui nu era binevenita.
Presedintele si-a inaltat fata cu demnitate si s-a indreptat spre cei doi.
Femeia a inceput: “Am avut un fiu care a urmat cursurile Universitatii Harvard timp de un an. I-a placut asa de mult aici. A fost chiar indragostit de acest loc. Dupa un an insa a murit intr-un tragic accident. Impreuna cu sotul am dori sa ridicam un monument in amintirea lui aici undeva in campus.”
Presedintele nu a parut prea impresionat. El a ramas chiar socat.
“Doamna”, a raspuns el cu o voce destul de rece, “noi nu putem admite sa ridicam cate o statuie pentru toti care urmeaza cursurile Universitatii Harvard si apoi mor. Daca am face-o, locul acesta ar arata ca un cimitir.”
“O, nu” a explicat doamna repede. “Noi nu vrem sa ridicam o statuie, noi am vrea sa sponsorizam o cladire pentru Harvard.”
Presedintele a clipit din ochi. El a privit din nou la imbracamintea lor veche, uzata, demodata si decolorata, apoi a spus: “O cladire? Aveti voi ideea cat costa o cladire pentru Universitate? Am investit pana acum in cladirile pe care le vedeti aici la Harvard $7 milioane si jumatate.”
Pentru o clipa femeia a ramas tacuta. Presedintele jubila. Probabil auzind ceea ce el le-a spus, ei vor pleca.
Doamna s-a intors spre sotul ei si i-a spus cu o voce calma: “Daca atat costa sa pui bazele unei Universitati, de ce nu am construi propria noastra Universitate?”
Sotul ei a clipit. Fata presedintelui a palit exprimand confuzie si uimire.
Doamna si domnul Stanford s-au intors si au plecat. Ei au calatorit la Palo Alto, California unde au pus bazele universitatii care le poarta numele, Stanford University, in memoria fiului lor despre care Universitatea Harvard nici nu i-a pasat.
Este usor sa judeci caracterul cuiva dupa felul cum ei ii trateaza pe aceia pentru care ei cred ca nu pot face nimic pentru ei.

Al patrulea element l-am numit
MULTUMIRE

Va invit sa cautati pe youtube filmul Pollyanna – secretul multumirii. Veti descoperi o fetita care nu stia sa se planga oricat de neagra i-ar fi fost viata. In orice intamplare din viata ei, ea gasea un motiv de multumire. Un film motivational superb.
Un tipa nemulţumita de starea ei nu pierdea nici o ocazie ca să se plângă înaintea semenilor de sărăcia sa. Se considera blestemata, bătuta de Dumnezeu si fără nici un sprijin. Aflata intr-un birou, o colega inteleapta o apucă de mâna dreaptă si îi zise: „Ai vrea să ţi se taie mâna dreaptă pentru 1 000 de euro ?” „ Nu vreau,” răspunse ea. „ Dar mâna stângă?” „Nici”. „ Atunci poate accepţi să ţi se scoată unul din ochi pentu 10 000 euro ?” „Ferească Dumnezeu! Nici nu mă gândesc să fac asa ceva. Nu voi da ochii pentru nimic în lume”. Terapeuta s-a uitat la ea cu mare atenţie si i-a zis: „ Vezi,ce bogăţie ţi-a dat Dumnezeu, si tu cârtesti împotriva Lui în loc să-I mulţumesti …”
Un cuvant simplu care deschide poarta abundentei tale. Cand spui multumesc, nu ajuti cu nimic pe celalalalt ci te ajuti pe tine, activand pe aceasta cale un camp energetic propriu.

Al cincilea element
ORDINE

A fi ordonat lasa o impresie placuta oricui.
Eram in armata si providenta a facut ca dupa o saptamana de instructie sa fiu trimis la cursuri de transmisionisti la targoviste. Dupa aceste cursuri, am fost adus inapoi unde am ocupat pozitia de furier in comandament unde aveam o serie de activitati de la servirea cafelei superiorului pana la preluarea tuturor apelurilor si notelor telefonice. In acel timp am scris lucrarea “Oceanul Fara Margini”, un seminar muzical asa cum vedeam eu la vremea aceea influenta muzicii asupra psihicului uman. Pentru ca activitatea necesita operativitate in orice moment, aveam o mapa in care imi tineam lucrarea la care lucram, o mapa cu notele telefonice si o agenda zilnica.
In ziua cand a trebuit sa ma liberez, sa trec in rezerva, un maior vine la mine si imi spune: Te-am urmarit tot timpul cat ai fost aici, (cca 10 luni) si vreau sa iti spun ca m-ai influentat pozitiv cu felul tau ordonat de a fi.” Nu ma asteptam, nu am facut-o ca sa ma vada cineva. Cand o faci ca sa fii remunerat, nu iti iese niciodata. Cand o faci ca asa esti tu… vei fi surprins de rezultat.

Al saselea element
SENSIBILITATE

Am avut in 2008 o tabara de copii in delta dunarii. Solicitasem ca la fiecare 6-8 copii sa fie un instructor adult care sa aiba in grija grupa. Copii au venit din toata tara, unii se cunoasteau intre ei, altii atunci faceau cunostinta. Intre ei a venit si un copil tare rasfatat. El era invatat ca tot ce cere sa primeasca, tot ce vrea sa faca sa I se dea voie, cand are chef sa fie bosumflat toata lumea trebuie sa ii cante in struna si… chiar sa nu tina cont de ceilalti copii din jurul sau. Insensibil la nevoile celorlalti, doar EL.
Prima zi am incercat cu totii sa ii facem pe plac. A doua zi déjà toata tabara vorbea de Andrei. Ajunsese cunoscut ca o vedeta, insa am hotarat sa ne vedem de program nu de mofturile lui Andrei. La venirea in tabara, fiecare copil a primit o suma de “bani interni” care puteau fi folositi doar in cadrul taberei. Cu ei plateau amenzi sau cumparau anumite beneficii. Astfel dar, a doua zi, Andrei a fost amendat pentru comportamentul sau, batea copii, era nepoliticos, practic era insensibil la cei din jur. A fost primul amendat cu o suma de 10.000 explolei (moneda taberei) in conditiile in care fiecare copil primise 30.000 de explolei.
Se pare ca acest lucru a insemnat foarte mult pentru el, si s-a consumat foarte tate, desi fusese lovit in orgoliul sau. Pentru ca intentia noastra nu era sa pedepsim ci sa cladim ceva in acei copii, am chemat pe duhovnic si am facut un pact cu el. Eu ca director sunt omul rau, care trebuie sa pedepsesc. Tu ca duhovnic esti omul bun, care legi ranile. Seara, la activitatile de seara, duhovnicul taberei, cel care se ocupa cu partea sufleteasca a fiecaruia, a vorbit tuturor de importanta respectului si a purtarii cuviincioase cu cei din jur. Apoi, adresandu-se lui Andrei, negru de suparare il intreaba ce ar zice daca altcineva i-ar plati amenda in locul sau. Deodata s-a inseninat la fata si ne-am dat seama de sensibilitatea lui.
Ii spune ca sunt sanse ca cineva sa plateasca amenda in locul lui, daca s-ar duce si i-ar cere iertare celui caruia ii vorbise urat si il batuse. Cu greu, ca nu prea facuse el asa ceva din cate se vedea, s-a dus si si-a cerut iertare. Apoi duhvnicul ii spune ca plateste din banii lui cei 10.000 explolei amenda, pentru ca Andrei sa ii poata pastra pe toti. Insa il roaga sa nu uite, ca e posibil ca maine sa nu se mai gaseasca un altul dispus sa ii plateasca amenda.
Din acel moment, Andrei a devenit un alt copil. Era foarte atent si s-a atasat de duhvnic percepandu-l ca cel caruia ii pasa de el.
Prin sensibilitate la nevoile celorlalti, atragem pe cei din jur prin acest element al frumusetii interioare.

Al saptelea element
UITAREA

Este o vorba: “Te iert dar nu pot sa te uit”.
Stiti ce insemna aceasta?. Ca un cui batut intr-o scandura poate fi scos. Dar rana ramane.
Capacitatea de a putea uita, nu este de origine umana. Ea este de origine Divina. Doar cel patruns de energia Divina poate sa uite cu adevarat greselile celui iertat. Firea pamanteasca totdeauna va avea tendinta sa recidiveze.

Ultimul element al frumosului dar care ar putea fi primul, l-am numit:

LIBERTATE

O tanara, a primit in dar un papagal intr-o colivie. Intr-o zi, a uitat colivia deschisa si papagalul a zburat, bucurandu-se de libertate .
Tanara s-a intristat mult pentru neatentia ei si pierderea suferita, insa nu dupa mult timp, pasarea s-a intors inapoi in colivie.
Tanara, nu a mai putut de bucurie si l-a luat in mana, l-a strans la piept la strans in maini atat de tare ca atunci cand a vrut sa il puna inapoi, mica pasare nu a mai miscat.
Dragostea ei sufocanta ia pricinuit moartea.
Libertatea oferita celui pe care il iubim, este un dar de mare pret.

Acum, dragii mei… stimate doamne, stimati domni.. dragi tineri.
Priviti va rog aceste virtuti.
Ce parere aveti de acest om care:

Este totdeauna Fericit
Orice i-ai spune si oricum te-ai comporta este Rabdator
Niciodata nu s-a crezut mai presus de tine si a manifestat mereu Umilinta
Este Multumit de tine, de tot ceea ce faci, de prezenta ta si de munca ta
In tot ceea ce faci este Ordonat si ii place acest lucru
Sensibil la nevoile tale
Uita greselile tale din trecut si iti da
Libertate sa faci ce vrei.

??? – Cum este un astfel de OM? – V-ati indragosti de el?

Am inceput prezentarea vorbind despre dualitatea din noi.
Cum avem doua emisfere cerebrale, doua maini, doua picioare, doua nari, doi ochi, doua firi, avem in noi rau si bine, frumos si…..

OPS. – Care este opusul frumosului?..
URAT?… Nooooooo

Te invit sa comentezi si sa argumentezi care este opusul frumosului?

Pentru armonizare
Eusebiu Voinea
Eusebiu Voinea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *