1 Regi 19:4-7
„ El s-a dus in pustie unde dupa un drum de o zi , a sezut sub un ienupar, si dorea sa moara zicand:
„Destul ! Acum Doamne ia-mi sufletul caci nu sunt mai bun decat parintii mei”. S-a culcat si a adormit sub ienupar. Si iata l-a atins un inger si i-a zis: „Scoala-te si mananca.” El s-a uitat, si la capatul lui era turta copata pe niste pietre incalzite si un ulcior cu apa. A mancat si a baut, apoi s-a culcat din nou. Ingerul a venit a doua oara, la- atins sin i-a zis: „ Scoala-te si mananca fiindca drumul pe care il ai de facut este lung pentru tine.”
Fiecare dintre noi avem o misiune. Stii care este misiunea ta?
Consulta cursul complet:
Evolutii contemporane in timbrica vocala*
Ar fi nedrept sa incheem acest studiu fara a face cunoscut evolutiile artistice ale creatiei vocale. Dupa cum se cunoaste, statutul de cor se stabileste inca din renastere (1350 – 1600) , epoca de creatie socotita „de aur”.Compozitorii epocii au fost : Machault, Binchois, Dufay, Senfl, gabrieli, Lasso, Palestrina si altii care dau o expresie maxima timbrurilor vocale de ansamblu, in madrigale, imnuri, motete, misse, chanson-uri, unde instrumentul principal de executie era corul „a capella”. Urmand barocul, isi face intrarea triumfala opera prin : Peri, Caccini, Monteverdi – care pana astazi genul componistic a dat vocilor un rol de prim ordin atat in executie corala cat si solistica. Tot in acest timp, apar marile cantate, misse, pasiuni si oratorii in care Bach si Handel, varfurile muzicii universale domina epoca de atunci ramanand ca valori inegalabile pana in zilele noastre. Ansamblul vocal simfonic ridica valoarea muzicii la un rang unde timbrul vocal se uneste cu orga, clavecinul si marile orchestre ce da scenei o noua paleta artistica.
Clasicismul si Romantismul merg pe o utilizare clasica a timbrurilor vocale, cu evolutii firesti in ceea ce priveste marimea ansamblului si diversificarea mai pronuntata a vocilor pe genuri precis determinate: lied, oratoriu, opera, opereta, simfonie cu cor si bineinteles piese … „a capella”.
Totusi in lucrarile contemporane corul a devenit un instrument in adevaratul sens al cuvantului. Vocilor le sunt atribuite executii si efecte timbrale destinate altadata numai instrumentelor. Si ajungand din renastere la muzica contemporana, ne oprim aici si asupra nuantelor timbrale. Exista un catalog intreg de termeni in ce priveste articulatiile vocii ce pot fi bilaterale, labiodentale, dentale, alvolare, faringeale, laringeale etc. Toate aceste posibilitati anatomo-fiziologice, cuprind gama sonora vocala, fiecare dintre acestea reprezentand desigur o anumita nuanta timbrala. Uneori corul se divide in grupe distincte, apar-te, in genul spezzati, pentru a exprima multidmensional – sub diferite reliefuri spatiale – mesajul artistic. Emisiunea vocala devine, asadar un proces complex pentru scoala moderna de cant in sarcina careia sta intreaga raspundere in a rezolva toate dificultatile de ordin tehnic si artistic cerute de partitura contemporana.
(*Conspectat din „Tratat de teoria muzicii” – Victor Giuleanu 1986)
1 – NOTATIA MUZICALA
Notele in cheia fa
2 – TIMBRURILE VOCALE
Basul cantabil – Poseda o voce de un timbru bogat, amplu, generos – mai ales in registrul sau mediu – si mult mai maleabila decat aceea a basului profund – voce rar intalnita, care acopera registrul vocal cel mai grav.
Intinderea aproximativa a vocii
Basul cantabil
Baul profund
Modele din literatura muzicala
Pentru Basul cantabil
Verdi – Don Carlos (Filip)
Cimarosa – Casatoria secreta(Jeromino)
Boito – Mefistofele
Glinka – Ivan Susanin
Gounod – Faust (Mefisto)
Beethoven – Fidelio (Roco)
Pentru Basul profund
Mozart – Rapirea (Osmin)
Borodin – Cneazul Igor ( Koriceak)
Verdi – Aida ( Ramfis)
3 – Exercitii
– Solfegiati exercitiul de mai jos
APOI
– Pronuntati cat mai clar si din ce in ce mai repede urmatoarele silabe, pe melodia scrisa.
Descarca seria lectiilor „Oceanul fara margini” cu exercitii practice pentru largirea ambitusului si a cantului vocal.