Fiti tari





SPIRITUAL

Galateni 5:1
„ Ramaneti dar tari si nu va plecati iarasi sub jugul robiei”

Cand sunt slab, atunci sunt tare si cand sunt tare, atunci sunt biruit. Un paradox neinteles dar des intalnit intre noi. Despre ce fel de robie este vorba?
Vezi cursul complet: sageata-gif-indicator

PSIHOLOGIC

Stiati ca?*

# In lucrarea autorului Ion Safta „Cat traim, cat putem trai” precum si in cartea dr Nechifor – MUZICA SI MEDICINA , gasim cateva remarci deosebite si anume:
# O floare tinuta in sunetele unei anumite muzici, creste si se dezvolta miraculos, pe cand aceiasi floare, cu aceiasi ingrijire, dar in armonia sunetelor altei muzici fara vreun alt motiv se ofileste si chiar piere? Doar din pricina muzicii!….

Mai multe, in cursul complet: sageata-gif-indicator

PRACTIC

1 – NOTATIA MUZICALA
Nuante
Muzica nu se opreste doar la actiunea mecanica. Ea are nevoie de sensibilitate, maleabilitate, emotie. Acestea se capata prin asa zisele nuante muzicale. Notatia „p – piano” indica un cant usor, incet . „f – forte „ un cant in forta, tare. „ mf – mezzoforte” un cant undeva pe la mijloc, nici tare nici incet. Si mergand mai departe in practica muzicala intalnilnim diverse culori muzicale.
Semnul Crescendo – indica o crestere succesiva a intensitatii .

Decrescendo o descrestere a intensitatii. Uneori aceste cresteri si descresteri mai sunt notate cu „cresc….” respectiv „descresc….”
Rit …- Ritardando – inseamna o rarire a tempoului.
A tempo – revenind la tempo.

2 – Formatiuni si ansambluri corale
Reunirea vocilor in vedera interpretarii colective a unei piese muzicale – fie la unison , fie polifonic sau armonic – formeaza ansamblul coral – CORUL
Dupa dispunera si numarul participantilor ce compun corul, distingem:
Corul la unison – pentru piese la unison si octava
Corul de voci egale – alcatuit fie numai din voci feminine sau de copii, fie numai din voci barbatesti; poate executa piese muzicale pe doua si mai multe voci.
Corul mixt – cuprinde partide de voci feminine (soprane si altiste) imbinate cu cele barbatesti (tenori si basi); Executa piese de regula la 4 voci, dar s-au scris multe pagini si pentru 5,6 voci etc. Ajungandu-se la corurile duble din marile compozitii vocal-simfonice ca oratorii, cantate, opere.. etc.
Pentru muzica de camera, cu vocile se pot realiza urmatoarele formatiuni : Duetul, tertetul, cvartetul, cvintetul, sextetul, septetul, octetul. Aceleasi formatiuni si-au gasit consacrarea si in drama muzicala, unde li s-au rezervat pagini de mare frumusete si expresie artistica.

3 – Exercitii
– Solfegiati – si cantati pe vocale

Descarca seria lectiilor „Oceanul fara margini” cu exercitii practice pentru largirea ambitusului si a cantului vocal.





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *