Maleahi 1:13-14
„ Voi ziceti:”ce mai osteneala! Si o dispretuiti, zice Domnul ostirilor; si aduceti ce este furat, schiop sau beteag;Iata darurile de mancare pe care le aduceti!Pot Eu sa le primesc din mainile voastre?
Nu! Blestemat sa fie inselatorul care are in turma lui o vita de parte barbateasc, si totusi aduce Domnului o jertfa beteaga! Caci Eu sunt un imparat mare, zice D-l ostirilor, si Numele Meu este infricosat printre neamuri
„Aduceti Domnului o jertfa fara cusur”. Cantatul, lauda buzelor noastre este considerata o jertfa. Daca in vechiul Israel nu se admitea ca mielul de jertfa sa aiba vreun picior rupt sau vreo ureche taiata ori alt cusur, acelasi principiu este valabil si astazi. Nu jertfim miei, dar muzica denaturata atat de mult de la vibratia inalta la vibratia joasa, face acelasi obiect al inchinarii in zilele noastre ca si in vechime. … O muzica completa este acea care contine toate cele 7 elemente specifice unui limbaj al sufletului.
– Melodia
– Ritmul
– Armonia
– Dinamica
– Agogica
– Textul sau contrapunctul
– Registratia
Muzica lipsita de vreunul din aceste criterii, este o muzica „beteaga”.
MELODIA – sa aiba cat mai putine cromatisme, sa aiba forma si sa fie inaltatoare pentru spirit, nu pentru trup.
RITMUL – Stalpul de baza al muzicii care nu poate lipsi niciodata, nu trebuie sa iasa in evidenta sau sa impuna muzicii un caracter josnic.
ARMONIA – Plina, dulce, sa nu fie seaca, ci cu frecvente schimbari de acorduri, chiar 2-3 intr-o masura, folosindu-se atat acordurile minore cat si cele majore ale gamei.
DINAMICA SI AGOGICA – Sunt elemente care in muzica comerciala lipsesc. Intensitati, colorari, accelerari si rallentando , sunt elemete care intensifica sentimentul emotional in muzica.
TEXTUL – Sa fie Revelator, in acord cu principiile si valorile atemporale, sa inalte frumosul Divin in sufletul si mintea noastra spre tinta care trebuie s-o atingem cu totii. In muzica instrumentala, textul este inlocuit de CONTRAPUNCT.
REGISTRATIA – Sa fie calda, nu ragusita, tipata sau zgaraitoare. Sa confirme caldura si claritatea caracteristica starii Christice.
„Voi aduceti ce este furat, schiop sau beteag…”Jertfa” trebuie adusa din turma nostra, nu furata. Adaptand versuri morale unei muzici de vibratie joasa reprezinta o jertfa schioapa, beteaga. Blestemat este acela care insala: Acela care are posibilitatea sa aduca o jertfa fara cusur si totusi aduca ca jertfa o muzica beteaga.
„Ferice de cine citeste si are urechi de auzit cuvintele acestea si LE PAZESTE. …” ( Apoc. 1:3)
Chemarea muzicii
Intrebat de un maestru care este tehnica cantatului la orga, marele geniu muzical J.S.Bach a raspuns: „A canta la orga este cel mai simplu lucru. Nu ai decat sa apesi clapa potrivita la momentul potrivit.” Nu-l voi contrazice , are dreptate, numai ca aici este cheia. Pentru clapa si momentul potrivit este nevoie de omul potrivit. Si eu as parafraza altfel aceasta definitie: „Formati omul potrivit si muzicala inaltatoare va rasuna din prisos.”
Mai multe in cursul complet …
Primul rand considera denumirea muzicala
Al doilea rand este o notatie cifrata ce corespunde notelor respective
Randul trei constituie denumire psaltica a carei gama incepe ce „pa” respectiv „re”.
2 – TIMBRURILE VOCALE* – Clasificarea vocilor
O mare parte din muzica universala a fost compusa pentru voce – instrument muzical natural si, cel mai expresiv vibrand direct prin fibrele simtirii omenesti, care pe deasupra, are avantajul ca poate folosi puterea cuvantului in transmiterea mesajului artistic.
Dupa natura lor, vocile sunt de doua feluri: Feminine – avand caracteristici timbrale cu ale celor de copii, – si barbatesti.
Datorita unor conditii fiziologice – naturale – vocile de femei si de copii intoneaza cu o octava mai acut decat cele barbatesti, caracteristica observata si in vorbire.
Dupa diapazonul sau intinderea ce le este accesibila din scara sonora,atat vocile feminine, cat si cele barbatesti pot fi : ACUTE , MEDII SI GRAVE. Prin elemente de timbru, vocile se diversifica in patru categorii ce le vom studia in lectiile urmatoare.
*( Material preluat de la prof.univ. Victor Giuleanu –„ Tratat de teoria muzicii 1986”)
3 – Exercitii
a) – In fiecare dimineata urcati treptat pana la cea mai inalta nota posibila, intonand clar, tonal si timbral notele, in special cele inalte. Reluati exercitiul si in scara coboratoare pana la cele mai grave note.
EXPLICATIE: Dimineata coardele vocale sunt fragile; exersand dimineata in primele 2 ore de la trezire, calitatea dvs vocala va deveni mai profunda, cu intindere vasta, exactitate si timbru.
RECOMAND – Aceste vocalize sa fie insotite de un instrument cu acordaj fix (Pian, Orga, Acordeon)
b) – Pregatiti o greutate de 2 kg. De preferat sa fie cat mai plata ptr a sta pe tot abdomenul.Apoi intindet-va pe podea cu fata in sus. Asezati greutatea pe abdomen si respirati.Astfel, la inspirare aerul intrat in diafragma sa poata ridica greutatea si la expirare sa se lase jos. Faceti acest exercitiu zilnic facand cel putin 15-20 respiratii in acest mod. Cu timpul, greutatea si respiratiile vor creste treptat.
EXPLICATIE – I) In acest mod va controlati respiratia si veti constata ca si in timpul liber veti respira corect, nu doar in jumatate de plaman. Astfel de respiratie umple tot plamanul cu aer.
II) Muschiul diafragm se dezvolta , si astfel veti putea sustine frazele muzicale dificile.
Sustinerea ocupa locul 3 in grupa primelor calitati ce trebuie sa le aiba un muzician
1 – Exactitate ( tonalitate)
2 – Timbru
3 – Sustinere
4 – Lejeritate
Descarca seria lectiilor „Oceanul fara margini” cu exercitii practice pentru largirea ambitusului si a cantului vocal.