Moise – caracter de muzician





SPIRITUAL

Exod 15:1
Atunci Moise si copii lui Israel au cantat Domnului cantarea aceasta. Ei au zis: „Voi canta Domnului, caci si-a aratat slava, a napustiit in mare pe cal si pe calaret”.

In cultura Iudeo-Crestina istoria muzicala ca parte din procesul spiritual apare odata cu Moise care a compus o cântare ajunsa până in zilele noastre.
Mai multe in cursul complet: sageata-gif-indicator

PSIHOLOGIC

Muzica- Un dar Divin

Ramaneti tacuti. Se aud o multime de glasuri care ciripesc. Peste tot in jur este muzica. Imaginati-va o jungla fara ciripit de pasarele. Imaginati-va acum, cand stiinta a avansat si tehnica a crescut, cum ar merge radioul, televizorul fara sa emita nici un sunet sau motiv muzical? …. Si in plus, muzica a facut omul ca sa aiba viziune larga, sa ajunga la performantele geniale de azi, sa dezvolte creierul inventatorilor, si multe altele.
Mai multe in cursul complet: sageata-gif-indicator

PRACTIC

1 – NOTATIA MUZICALA
Diezul – # – Urca nota in fata careia e pus, cu un semiton. Diezul pus ca armura la cheie indica prin numararea si dispunerea lor pe portativ, gama piesei respective. Ordinea in care se aseaza diezii la cheie ramane unica: Fa , Do , Sol, Re, La, Mi, Si – muzical
F C G D A E H – cifrat

2 – TIMBRURILE VOCALE – Voci feminine si de copii
– SOPRAN – ( lat. Superius; it. Soprano – care se afla sus: sta deasupra ) – cuprinde in ambitusul sau scara muzicala de la do1 – la2
– ALT – ( lat. Altus – inalt, intrucat in muzica vocala veche canta ca voce inalta de barbat) – are ambitusul cuprins intre solm – mi2
– TENOR – ( lat. Tenere – a tine, deoarece detinea cantus firmus in lucrarile vechi renascentiste)
ambitusul este cuprins intre Dom – La1
– Bas – ( lt. Bassus – adanc, grav) cea mai joasa voce barbateasca in tehnica componistica. Scrierea la 4 voci – armonice si polifonice – pastreaza acest criteriu general de clasificare , utilizandu-se astfel pana si in travaliul orchestral. Cuprinde in ambitus Mi m – re1

3 – EXERCITII
a) – Alaturi de exercitiile anterioare, introduceti respiratii si inspiratii libere adanci, stand in picioare.
b) – Ascultati cel putin 10-15 min piese corale de preferinta interpretate de corul „Madrigal”. Cand ascultati, in camera sa fie liniste perfecta iar gandul si urechea sa poata patrunde cat mai adanc in profunzimea corului. Apoi faceti vocalize libere controland vocea ca aceasta sa fie clara, fixa pe ton si cu atac pe nota schimbata, precis.
Ajutati-va intonatia cu un instrument cu acordaj fix( pian, orga, acordeon)
c) – Ascultati timp de 10-15 min o piesa instrumentala din sec XVII – Epoca barocului
Brandemburgice de Bach sau Vivaldi – anotimpurile

EXPLICATIE – Ascultand muzica corala si facand vocalize, calitatea intonarii se va imbunatati treptat si simtitor. Auzul interior se dezvolta formand o sensibilitate maxima daca e format dupa un cor cu performante. Muzica instrumentala dezvolta imaginatia si larga viziune. Stimuleaza sistemul nervos si capacitatea deosebirii imaginilor sonore.
Deasemeni, la lucru, daca aveti posibilitatea – ascultati muzica interpretata de solisti si incercati sa cantati ca ei.Nu e nevoie de incordare. Fredonand impreuna cu solistul, fara bagare de seama creste puterea si rezistenta coardelor vocale.

Descarca seria lectiilor „Oceanul fara margini” cu exercitii practice pentru largirea ambitusului si a cantului vocal.





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *