Cele 7 canale de comunicare prin muzica

Atunci cand mergi la un concert, cand deschizi radioul sau televizorul, cand intamplator asculti muzica, aceasta iti influenteaza viata in functie de structura ta interioara. Asa cum aceaiasi raza de soare poate intari un bulgar de pamant sau poate topi un bulgar de ceara, la fel aceiasi muzica poate influenta intr-un fel sau altul conduita vietii tale.

Am fost provocat de multe ori sa imi dau cu parerea despre o anumita melodie, sau gen muzical si de fiecare data, caut sa atrag atentia asupra intregului mecanism de comunicare.
Muzica este un limbaj; un limbaj al sufletului care nu poate fi tradus in cuvinte reci si nici in culorile pictorului. A cauta sa intelegi acest limbaj la nivel rational, este ca si cum ai vrea sa strecori o camila prin urechea acului. Nu spun ca este imposibil, doar ca la nivelul actual de perceptie constienta, nu este posibil. Este nevoie de un proces, de o trasformare fizica si chimica, pentru a realiza trecerea.
In acelasi mod, muzica modifica la nivel celular structuri imense de personalitate, de evolutie sociala si politica, de ideologii si concepte.

Daca ar fi sa anlizam elementele distinctive ce formeaza o muzica completa, am extras din lectia 5-a a cursului Limbajul ezoteric al Muzicii un rezumat al celor 7 elemente combinate perfect in armonia vibratiilor.

Melodia, Ritmul, Armonia, Timbrul, Expresivitatea, Textul si Contrapunctul.

Melodia – este baza (unei societati) este mesajul unic. Este regina in jurul careia se invarte
ritmul si alte sunete pentru acompaniament Ea reprezinta personalitatea, ideologia, conceptul, liderul unei miscari in jurul careia celelalte elemente se supun. Este centrul unui sistem solar (soarele).

Ritmul – este mijlocul prin care melodia se dezvaluie inimii pe intelesul ei ritmic. Inima pulseaza viata intr-un ritm regulat si precis. El reprezinta portavocea, megafonul, translatorul care decodifica mesajul astral intr-un limbaj grosier, fizic. Lumea noastra fizica are un ritm. Ziua, noaptea, ceasul, secunda, anotimpurile – toate pastreza un ritm. Traim intr-o lume a ritmului. Fara el, sunetele ar fi un amalgam de neinteles. Fiecare in legea lui si nu am putea intelege mesajul. Chiar si omul are ritmul lui, si chiar difera de la om la om. Vedeti pe unii mai iuti, altii mai lenti. Pe unii care invata mai repede, altii au nevoie de explicatii si rabdare (pe ritmul lor).

Armonia – este impodobirea reginei – a melodiei. Ea aduce infrumusetare si da valoare acesteia.
Astfel, Regele este incantat de suita ei, de podoabe de valeti, de insotitoare. Ea reprezinta sustinerea reginei, a personalitatii, a ideii, a conceptului, a liderului unei miscari. El armonizeaza, si este liantul intre diferite personalitati. Cu cat este mai charismatic, mai “armonios” mai bogat in “armonice”, cu atat atrage in jurul sau mai multi indivizi care se unesc spre un acelasi tel, acelasi scop. Armonia face ca regina (melodia) sa iasa in evidenta si sa fie apreciata. Fara armonie, regina (melodia) este ca o curtezana obisnuita.

Registratia – Orice curs despre comunicare iti va prezenta schita cea mai simpla ce se petrece in acest act. In actul comunicarii, sunt prezenti 3 factori: Emitatorul, receptorul si zgomotul. Atunci cand un comunicat radio are loc, emitatorul transmite un mesaj avand un scop. Ascultatorul, receptioneaza mesajul tot cu un anumit scop. Uneori scopurile difera de la emitator la receptor, de aceea, efectul mesajului poate fi diferit. Intre acestea doua, intervine zgomotul, care poate perturba mesajul clar. Daca comunicarea are loc intre doua persoane fata in fata, acelasi mechanism se intampla. Zgomotul gandurilor, zgomotul exterior, factori externi pot
distorsiona mesajul initial. In aceste conditii, intervine un element de stabilitate – registrul. Uneori ca sa fii auzit strigi mai tare, sau mai pitigaiat. Vorbesti mai rar, sau mai repede, transmiti cu voce calda sau dura. Toate acestea sunt determinate de registrul in care semnalul sonor se desfasoara. Una e sa asculti o trompeta, altul e sunetul de flaut. Una e sa asculti corzile unei harpe, si alta e sa asculti corzile unei viori. Multe instrumente, multe registre. Si totusi, toate au ca scop transmiterea unui mesaj intr-un limbaj accesibil receptorului.

Expresivitatea – Internetul este plin cu filmulte si clipuri cu animale care canta. Un exemplu il gasim pe:

still better than other singersVisit our Page And Join -► Wallpapers ◄- For more photos

Posted by Wallpapers on 25 Iunie 2013

Ati simtit emotia?
Modul expresiv, natural, empatic, transmite si emotia. In acest mod, mesajul ajunge exact la tinta. Acolo unde au loc shimbari neuronale,hormonale, enzimatice.
Expresivitatea este acea forta care trece dincolo de bariera ratiunii, trece peste “paznicii” constientului si se duce exact acolo unde are de modificat structuri. Ea produce emotie. Aduce acea stare in care lacrimile curg fara voia ta. Acea stare in care simti furnicaturi pe piele. Nu este sufficient sa ai planuri, sa dai ordine, sa executi, sa transmiti mesajul mechanic precum o face ritmul. In armonia naturii, in univers, in relatiile umane unii cu ceilalti, a fi expresiv, empatic, trece dincolo de orice bariera fiind biletul de acces catre camarutele sufletului.

Textul. – La început era Cuvântul, şi Cuvântul era cu Dumnezeu, şi Cuvântul era
Dumnezeu.El era la început cu Dumnezeu. Toate lucrurile au fost făcute prin El; şi nimic din ce
a fost făcut, n-a fost făcut fără El.(Ioan 1:1-3)
Ce face textul?. Raspunsul este cat se poate de simplu: CREEAZA
Cuvantul asociat cu vibratia muzicala, cu energia transmisa, are putere de creatie, de transformare, de corectare, de reparare. Textul schimba perceptii, creeaza structuri, emotii, noi vibratii, noi energii, noi universuri.

Contrapunctul – In muzica, contrapunctul a insemnat apogeul vremii in care J. S. Bach forteaza limitele cunoasterii. Daca pana atunci, cantul monodic, silabic, armonic pe vectori clasici si preclasici
formau majoritatea culturii muzicale, Bach ridica la rang de arta – Contrapunctul.
Contrapunctul este o noțiune din domeniul muzicii care definește o relație dintre două sau mai multe registre muzicale, care pot fi furnizate atît de instrumente cît și de voci omenești, care sînt independente în contur și ritm, dar sînt interdependente în armonie. Termenul este de origine latină, provenind din expresia punctum contra punctum (notă muzicală contra altei note muzicale).
Contrapunctul a fost în special folosit în muzica clasică, fiind dezvoltat în timpul Renașterii și mai apoi devenind dominant în muzica barocă.
In armonia universului, armonia naturii, vedem contrapuntul la orice pas. Desi par la prima vedere melodii separate, ele conlucreaza impreuna spre a forma un tot universal. Suntem diferiti, avem talente diferite, avem opinii diferite, avem viziuni diferite. Pe termen scurt aceste opinii diferite creeaza “conflicte”. Insa aceste conflicte nu fac decat sa pregateasca o rezolvare in armonia naturii universale. Suntem adusi impreuna cu un scop, avem “conflicte” cu un scop, ne impunem cu un anumit scop, ne separam cu un scop pe care uneori nici noi nu ne dam seama de el, insa in ansamblul universal, totul are sens, totul are un rost.
Muzica pe care o ascultam are rostul de a ne dezvolta valente ascendente sau descendente. Muzica pe care o cantam, ne poate urca sau cobora vibrational. O muzica bazata pe melodie dezvolta personalitatea si egoismul. O muzica bazata pe ritm dezvolta atasamentul nostru fata de lumea fizica, grosiera. O muzica bazata pe armonie dezvolta integrarea in natura si intelegera naturii. O muzica bazata pe expresivitate dezvolta comunicarea iar contrapunctul
dezvolta buna convietuire intr-un tot unitar.
Formandu-ne un obicei de a ne hrani cu o muzica ce contine cat mai multe din aceste elemente, lucram la echilibrul fiintei noastre.

Pentru progresul tau
Eusebiu Voinea
Eusebiu Voinea

P.S. – Despre modul in care te poti raporta, lucra si manipula sunetele muzicale, cat si tratamentul complet cu frecvente sonore, gasesti in cursul Limbajul ezoteric al Muzicii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *