Primul lucru de care trebuie tinut cont cand pregatim desfasurarea unei opere artistice este programul.
Un program pe care atat dirijorul cat si coristii sunt obligati moral sa il urmeze. As da un exemplu:
“Uitati-va la pasarile cerului….” Primavara ele au un program anume.
1 – Isi fac cuibul,
2 – Depun oua,
3 – Le clocesc
4 – Ies puisorii mici si fragezi.
5 – Parintii incep ai hrani cu regularitate si cand aripile lor cresc incep primele lectii de zbor.
In fiecare zi puii au anumit program de zbor, iar la final, toamna are loc concertul. Vei vedea cerul plin de pasarele rotindu-se si facand miscari spectaculoase. Fac ultima repetitie pentru “marele concert.” Plecarea lor in tarile calde este “debutul” pentru care au lucrat o vara intreaga.
De ce oare aceste prioritati? In alta ordine nu ar merge? De ce primul lucru al parintilor este sa-si faca cuibul? De obicei, randunicile fac cate un cuib pentru mai multi ani. Primavara ele vin la acelasi cuib. Daca el este stricat, alege una din cele doua variante:
– Cladeste alt cuib in acel loc
– Pleaca definitiv de acolo facand cuib in alta parte.
DECI: Pregatirea unui dirijor pentru concert incepe cu “CONSTRUIREA CUIBULUI.”
Ce este cuibul? – Locul prielnic pentru dezvoltarea puilor.
1 – In primul rand dirijorul trebuie sa stie ca pentru coristii sai pe care ii va pregati de concert e nevoie de un loc anume. Un loc lejer, confortabil, aerisit, calduros – Despre conditiile optime pentru repetitie, logistica necesara si despre cum se poate dezvolta viziunea muzicala a coristilor, gasesti in Cursul complet – Lectii de zbor.
2 – Tot la pregatirea cuibului se include viziunea dirijorului asupra concertului. Ce anume trebuie sa stie si cand sa foloseasca instrumentele ce-i stau la indemana, precum si modul in care sa pregateasca artistic concertul, gasesti in Cursul complet – Lectii de zbor.
3 – Un alt aspect in faza de “CUIB” este orientarea dirijorului daca in concert se va canta cu sau fara acmpaniament. In functie de aceasta, el va pregati piese care sa corespunda acestei cerinte.
ATENTIE: Este o mare greseala sa se plece din start cu speranta ca in apropiera concertului se va gasi vreo orchestra care sa acompanieze sau un pianist ori vreun alt mijloc de acompaniament.
• Posibilitatile unui cor difera de capacitatea lui, insa aceasta NU IL IMPIEDICA SA FIE PE PRIMUL LOC IN CE PRIVESTE CALITATEA.
Un cor lipsit de acompaniament nu e cu nimic mai pe jos decat un ansamblu vocal – instrumental.
Un cor lipsit de solisti, nu e cu nimic mai pe jos decat altii.
Calitatea unei ansamblu artistic consta in felul cum stie sa faca arta cu mijloacele ce-i stau la
dispozitie.
De exemplu: Un magar nu poate avea puterea unui cal, si un cal nu are puterea unui elefant, insa nu va fi nici o rusine pentru magar daca nu poate duce povara unui elefant. Fiecare cu categoria lui. Si in plus, ce e mai apreciat? Un magar ce trage docil cat poate, sau un cal ce are o povara mult mai mica si face narav?
O vorba in popor spune : “Intinde-te cat ti-e plapuma”. Daca sunt posibilitati minime intr-un cor, dirijorul stie aceasta si ALEGE piese accesibile acestui nivel. Deasemenea trebuie avut in vedere A NU SE SOLICITA PUTEREA MAXIMA a unui cor in ce priveste intensitatea. De ce? Un aparat electronic folosidu-l la puterea lui maxima va distorsiona tonurile, in plus nu va rezista prea mult. Un om se deplaseaza la nivelul sau mediu – LA PAS. Daca ar fugi tot timpul ar cadea istovit. In cazuri extreme poate solicita fuga – insa puterea sau capacitatea lui nu se masoara atunci cand fuge ci la pas normal.
Astfel stau lucrurile si in muzica. Trebuie sa existe putere de mai mult, iar in concert, pentru ca interpretarea sa fie de calitate, corul trebuie sa foloseasca puterea normala sau medie. Am mai scris in seminarul “Oceanul fara margini” cele 4 calitati pe care trebuie sa le posede un muzician, iar acestea se pot aplica si in cazul corului.
• Exactitate
• Timbru
• Sustinere
• Lejeritate
Daca un ansamblu muzical (cor+orchestra) interpetaza o piesa grandioasa fara repros, cu siguranta va putea si mai mult. Iar un cor mai slabut, cu o pregatire medie, va putea interpeta aceiasi piesa ca si primul insa la o calitate scazuta. Iata castigul. Unul care face cat poate fata de unul care se intinde si… se rupe pentru ca nu ajunge. Cred ca am fost inteles destul la acest subiect.
4 – In faza de “CUIB” intra si ALEGERA pieselor. Modul in care sunt alese piesele si factorii ce trebuiesc indepliniti in alegerea lor, este descris in Cursul complet – Lectii de zbor. Tot in cursul complet este prevazut modul in care se trateaza piesele in prima auditie tinand cont de cei trei fractori: „Izvor (compozitor), Albia (Interpretul) si Varsarea (Ascultatorul)
Izvorul de apa este bun, insa daca albia duce apa si inunda gospodaria unei case, nu va fi blestemat izvorul? Si stim bine ca apa este binefacatoare insa nu tot asa este si in cazul unui curs nepotrivit.
Si cu aceste scurte mentiuni despre “cuib” sa trecem la “depunerea oualelor”.
Descarca cursul complet
„Lectii de zbor” –
Material pentru pregatirea dirijorilor de cor.