Cantarea cantarilor 4:1
Ce frumoasa esti iubito, ce frumoasa esti; Ochii tai de sunt ochi de porumbita sub mahrama ta.
Parul tau este ca o turma de capre poposita pe coama muntelui Galaad.
…. In canonul biblic exista o lucrare minunata a inteleptului Solomon – fiul regelui David, care a dat subiect de controversa multor comentatori, considerand aceasta carte neintegrabila in biblie. Totusi, aceasta carte a inspirat marii poeti ai lumii. Aceasta carte a zugravit prin cele mai alese cuvinte esenta legaturii dintre Creator si creatie.
Mai multe in cursul complet:
Ce este frumosul 1
Priviti un porc ce doar a iesit din scaladatoare. E frumos ca…un porc. Fireste, e murdar, dar nu e vina lui ca, simtind nevoia sa se racoreasca, in cale i-a aparut in loc de o apa limpede, curata, o balta. Instinctul l-a condus intr-acolo. Ca s-a murdarit, asta-i alta treaba, insa curatati-l si lasati-l din nou „liber”. Nu va trece mult si iar se va face… ca porcul. Ce este frumosul?
Vezi in cursul complet:
1 – NOTATIA MUZICALA
1 – Identificarea unei game- II
Pentru a ne asigura de valabilitatea gamei descoperita la cheie, mergem la finalul piesei care in mod obligatoriu trebuie sa se incheie cu nota ce indica gama. In caz contrar, se va termina cu o terta mai jos aratand astfel relativa gamei majore care este totdeauna minora. Deci, avem de a face cu o piesa minora. De exemplu: o piesa cu 2 bemoli la cheie indica – si bemol major. Daca la finalul piesei in loc de si e sol, atunci piesa e in – sol minor. Relativa gamelor sa afla coborand o terta mica de la tonica, respectiv 3 trepte coboratoare de la acordul major.
2 – TIMBRURILE VOCALE
Mezo-soprana – Se caracterizeaza printr-o voce puternica, impunatoare, vibranta, acoperind generos intregul registru feminin grav si o parte insemnata din cel acut. Aproape ca nu exista lucrare dramatica in care acestei voci sa nu i se atribuie pagini de mare expresie, carcaterizand situatii variate: de la scenele cele mai intunecate si dramatice la cele mai vioaie si exuberante.
Intinderea aproximativa a vocii
Modele din literatura muzicala dramatica
Gluck – Orfeu
Bizet – Camen
Verdi – Aida ( Amneris)
Saint Saens – Samson si Dalila ( dalila)
Wagner – Lohengrin (Ortrude)
Rossini – Barbierul (Rosina)
R. Strauss – Elektra ( Klytemnestra)
3 – Exercitii
Intonati scara muzicala temperata numind notele in toate cele trei notatii: muzical, cifrat, psaltic (vezi lectia 1)
Cautati sa identificati locul fiecarei note asezate pe portiv, linia sau spatiul pe care este asezata, astfel incat la prima vedere , o nota izolata s-o puteti identifica imediat.
Descarca seria lectiilor „Oceanul fara margini” cu exercitii practice pentru largirea ambitusului si a cantului vocal.