Lectiile de zbor (de la concert la concurs – Debut)

Iata acum o noua faza a dimensiunii artei dirijorale. Nu este suficient a da din maini, a lucra si a da concerte ci si de a te mentine. Comentarii facute pe marginea noilor „pui” aparuti vor fi favorabile sau nu. Dirijorul trebuie sa fie realist. O alta calitate a sa. Criticile vor continua insa el trebuie sa faca diferenta si sa stie de unde vin acestea. Invidie sau dorinta de schimbare? Sunt fondate pe realitate sau doar pareri personale preconcepute?..

Intr-o zi, un Calugar a fost chinuit de autoritati pentru ca avea credinta in Dumnezeu. I s-au luat numeroase lucruri din casa, si era amenintat ca-l va lasa gol, fara nimic pe el. La aceasta Calugarul a adaugat: „ Dar stelele nu mi le puteti lua, ele vor ramane la locul lor marturisind in continuare ca Dumnezeu exista”.

Asemeni Calugarului, dirijorul este supus unor mari presiuni. Si chiar daca va fi deposedat de lucruri care il pun in valoare, el trebuie sa aiba o atitudine ferma: „Muzica si arta din sufletul meu nu mi-o puteti lua”. Ea exista si este vesnica iar valoarea ta nu se masoara in ceea ce se vede, ci este asemeni „Oceanului fara margini” care oricat te-ai stradui nu-i poti atinge adancimea si nici nu poti iesi din el. Ea este vesnica precum Divinitatea care ne-a lasat-o ca dar. Noi doar descoperim legi noi si efecte noi, insa cu cat omul descopera mai mult, cu atat isi va da seama cat de putin stie.

Aceasta perioada, de la primul concert care dezvaluie publicului gradul tau de valoare si pana la debutul tau, care este verificat de specialisti in domeniu, exista un timp de criza. Unii te apreciaza, altii te descurajeaza si sa nu-ti fie de mirare cand vei simti ca majoritatea te categoriseste negativ.

ACEASTA ESTE DOAR O IMPRESIE

Realist fiind, asa cum am vorbit mai sus, vei descoperi adevaratul izvor al criticilor, fie negative fie pozitive. Ca dirijor, vei fi confruntat cu parasirea unora dintre coristi care sunt si ei descurajati. Tu trebuie sa incerci a afla cateva lucruri:
– Cine ma critica
– Din ce motiv
– Ce succes a avut respectivul
– Cum este privit de public
– Ce influenta are intre personalitati
– Ce pregatire specifica acestui domeniu are

Urmand acesti factori si afland raspuns, poti sti ce grad de valoare ai. Te poti evalua si poti hotara daca trebuie sa mergi mai departe sau nu.
In ce priveste pregatirea pentru concurs este aceiasi ca si in pregatirea pentru concert insa aceasta vine in urma desfasurarii mai multor concerte pentru a descoperi punctele tari si slabe , si incercarea de a elimina pe cele slabe. Cu fiecare pas facut pentru o calitate mai buna, te pregatesti pentru concurs.

Cum sa faci acest lucru gasesti in Cursul complet – Lectii de zbor.

Descarca cursul complet
„Lectii de zbor” –
Material pentru pregatirea dirijorilor de cor.





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *