Pregatirea pentru repetitie (depunerea oualelor)

Asa dupa cum am scris in lectia anterioara, odata ce locul s-a amenajat, trecem la “popularea lui”. Dirijorul are acum o lucrare speciala de facut. In primul rand as vrea sa fac o remarca. Sunt dirijori de cor, si dirijori de decor. Sunt si dirijori fara cor, si cor fara dirijori. In cazul corurilor profesioniste acestia canta pentru bani si fac totul ca sa faca arta de calitate. Asta e meseria lor. Cu totate acestea, dirijorul nu are voie sa desconsidere pe unul sau pe altul, nu poate vorbi urat sau sa creeze atmosfera negativa in cor pentru ca acestia oricum sunt obligati sa cante. Trebuie sa fie autoritar insa nu dictatorial.

Fiecare corist trebuie sa-si simta valoarea.
Cu atat mai mult in cazul corurilor de amatori, care acestia canta din placere, dirijorul trebuie sa-si castige oamenii. Exista totusi o tendinta in acest stil. Cand dirijorul este si el tot amator coristii nu-i recunosc autoritatea si uneori li se pare ca ceea ce le este propus nu e normal si vor refuza sa mai participe. In acest caz, dirijorul va trebui sa dea dovada de tarie, de indulgenta totodata si de posibilitatea intoarcerii lor, a iertarii cum s-ar zice si sa nu se descurajeze. Deasemenea este o atitudine gresita ca la fiecare intamplare de acest gen, dirijorul sa consulte pe fiecare si sa aiba o serie de rugaminti pentru coristul in cauza. Acest lucru va face ca “expertii” in astfel de probleme sa influenteze si pe altii. Aratandu-si importanta prin astfel de manifestari vor continua spre marea paguba a sarmanului dirijor. Ei vor zice: “Lasa ca va trebui sa se roage de mine. Nu are pe altii”.

Dirijorul are atatea de facut si cand este nevoie, va trebui s-o faca si pe consilierul insa nu aceasta este meseria lui. El nu trebuie sa stimuleze mofturi ci placerea pentru muzica. Nu se va ocupa sa-si aduca o trupa imensa in fata sa care nu au placere de a canta.

Fa repetitii placute si totul va fi ok.

Deci, in faza de “depunere a oualelor” dirijorul va vorbi cu fiecare corist pe care vrea sa-l recruteze. In cazul in care exista si loc si corul este deja intocmit, dirijorul fiind recunoscut ca o autoritate in domeniu, aceste prime faze nu vor fi necesare. Insa, dupa caz, aceste restructurari se fac si in corurile profesioniste.

Cele 4 faze si etapele pregatirii sunt descrise in Cursul complet – Lectii de zbor.

Dupa ce atmosfera devine specifica cantului, se poate trece la vocalize. Inainte de acestea, pentru cladirea morala si eficacitatea intalnirii, deoarece fiecare vine din mediu diferit, de la treburile lor, va fi nevoie de o meditatie dupa un text anume pregatit dinainte de dirijor sau incredintata aceasta lucrare unuia din coristi in prealabil. O intamplare recenta care poate fi de invatatura e binevenita sau altceva care sa formeze in cei adunati unitatea specifica unui grup unit. Dupa acest punct se poate trece la vocalize.

Scopul vocalizelor si modul de executare al acestora este descris in amanuntime in Cursul complet – Lectii de zbor.

Asadar , exercitiile vocale “ otelesc” corul pentru pasaje grele din concert. Neglijarea acestora va face corul respectiv asemeni unui om neexperimentat, pus sa alerge 5 km deodata. Va reusi?

De retinut: A canta, poate oricine. Insa nu oricine poate face arta. Aceasta se face prin exercitiu sustinut si perseverenta.

Descarca cursul complet
„Lectii de zbor” –
Material pentru pregatirea dirijorilor de cor.





Un comentariu

  1. Pingback:Pregatirea dirijorului pentru concert | Muzica sufletului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *