Soldat comando

Acum 4 ani, mai exact prin 2010, participam la un simpozion avand ca tema „marketingul”. In timpul sesiunilor prezentate, in minte mi se zugravea scenariul unei lupte pentru supravietuire. Strategii multiple, care mai de care mai sofisticate avand ca obiectiv atragerea de clienti pentru a cumpara produsul sau serviciul oferit. …

Continue reading

Tactarea dirijorala

„Nu spectacolul mainilor care brazdeaza aerul face valoarea unui dirijor, ci felul cum stie sa lucreze corul, sa cizeleze, si sa organizeze materialul sonor” D.D.Botez Ceea ce trebuie sa stie un dirijor am discutat in Cursul complet – Lectii de zbor. Este totusi destul de important ca acesta sa se …

Continue reading

Debutul (plecarea in tarile calde)

Nu e greu, dar trebuie acordat o mare atentie concursului. Acum ti se va evalua oficial valoarea si trebuie sa stii ca nu esti singurul pregatit. Toti ceilalti s-au pregatit si ei, si toti vor sa fie pe primul loc. Pentru aceasta pregatire, reciteste din nou fazele – INCUBATIA si …

Continue reading

Lectiile de zbor (de la concert la concurs – Debut)

Iata acum o noua faza a dimensiunii artei dirijorale. Nu este suficient a da din maini, a lucra si a da concerte ci si de a te mentine. Comentarii facute pe marginea noilor „pui” aparuti vor fi favorabile sau nu. Dirijorul trebuie sa fie realist. O alta calitate a sa. …

Continue reading

Concertul (puii)

Concertul este punctul culminant pentru care atat dirijorul cat si coristii s-au straduit vreme indelungata, iar acum ei pot culege roadele. Iata deci cateva sugestii in faza de „pui”. Figurativ vorbind, puii sunt rodul incubatiei. Ei nu sunt inca formati sa zboare, sa se urce „in slavi” , sa poata …

Continue reading

REPETITIA (Incubatia)

Dupa ce toate pregatirile necesare sunt facute iata si timpul primei repetitii. Totul e pregatit. – Sala – Coristii – Partiturile – Pianistul (daca e cazul) Urmeaza acum deci, lucrul sau asa zis – “Clocitul oualelor”. Dirijorul apare in fata si parcurge urmatoarele 4 faze ce le vom studia pe …

Continue reading

Pregatirea pentru repetitie (depunerea oualelor)

Asa dupa cum am scris in lectia anterioara, odata ce locul s-a amenajat, trecem la “popularea lui”. Dirijorul are acum o lucrare speciala de facut. In primul rand as vrea sa fac o remarca. Sunt dirijori de cor, si dirijori de decor. Sunt si dirijori fara cor, si cor fara …

Continue reading

Pregatirea dirijorului pentru concert (cuibul)

Primul lucru de care trebuie tinut cont cand pregatim desfasurarea unei opere artistice este programul. Un program pe care atat dirijorul cat si coristii sunt obligati moral sa il urmeze. As da un exemplu: “Uitati-va la pasarile cerului….” Primavara ele au un program anume. 1 – Isi fac cuibul, 2 …

Continue reading

Bun venit primavara

Dragi prieteni, care iubiti florile, iarba de pe camp, cerul intins si cantecul pasarelelor, va puteti face inventarul primaverilor petrecute pana acum? Unii poate au 10-20-50 sau 80 de primaveri. Un ciclu al naturii bine stabilit care ne aduce aminte la fiecare 12 luni ca dupa o moarte, care nu …

Continue reading

Fiti tari

SPIRITUAL Galateni 5:1 „ Ramaneti dar tari si nu va plecati iarasi sub jugul robiei” Cand sunt slab, atunci sunt tare si cand sunt tare, atunci sunt biruit. Un paradox neinteles dar des intalnit intre noi. Despre ce fel de robie este vorba? Vezi cursul complet: PSIHOLOGIC Stiati ca?* # …

Continue reading